Tulevat tapahtumat

Valenssin haalarimerkkikilpailu

Noniin tässähän tämä on elikkä isot kuvat kaikista kuvista osoitteessa tämä.

Kaljun kemistin seikkailut osa1

Nyt kun vuodenvaihde alkaa jo lähennellä niin aloin jo hieman muistella vanhoja ja jakaa niitä teille.

Kun silloin noin puolitoista vuotta sitten pääsin armeijasta lomille pioneerikalju päässäni ja tarkistin opintopolusta olinko päässyt opiskelemaan en olisi millään voinut arvata millainen matka minua vielä odottikin edessäni.

Tämän vuoden 1. päivä syyskuuta kun kävelin lipastolle oli perhosia suuri määrä vatsani pohjassa. En ollut kunnolla varma minne minun kuului mennä ja moneksi, mutta kuin ihmeen kaupalla löydyin oikeaan paikkaan, oikeaan aikaa. Meidät jaettiin neljään pienryhmään ja tutustumiseni pienryhmään ja Oulun Yliopistoon alkoi.

Oli monenlaisia tapahtumia, Vulcanalia, fuksikisat, fuksisuunnistus ja fuksisitsit. Kaikissa niissä tutustui mukavasti uusiin ihmisiin ja kun yliopisto elämä alkoi arkiintua tuli Valenssin koppi ja kiltakommuuni yleisestikkin tutuksi.

Nyt innolla odottelen ensivuoden tapahtumia mukaan lukien se että pääseen näkemään fuksin elämää sivustakatsojan roolissa.

 

 

                                                                                                                              -Viljami A. Viinikka 11.09.2017

Uskalla unelmoida!

Tähtiin tuijottelu, isojen linjojen maalailu, kristallipallon tiirailu ja unelmoiminen ovat tärkeitä asioita. Kun uskallat unelmoida ja leikkiä erilaisilla ajatuksilla, on oman tulevaisuuden suunnitteleminen helpompaa. Systemaattisella ja pitkäjänteisellä työllä työelämän fantasiat voivat muuttua todeksi! Mitä aikaisemmin aloitat unelmoimisen, sitä hienomman ja konkreettisemman pilvilinnan ehdit rakentaa jo opintojesi aikana.

Työkaluja unelmoinnin tueksi

Unelmat, pilvilinnat ja tulevaisuus ovat usein kovin epäkonkreettisia. Työelämää ajatellen kannattaa pohtia omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita jo hyvissä ajoin ennen työnhaun aloittamista. Näiden ajatusten pohjalta on helpompi sanoittaa omaa osaamistaan työhakemukseen, ansioluetteloon ja LinkedIn-profiiliin.

Edellä mainittujen pohdintojen tueksi on tarjolla lukematon määrä työkaluja. Niiden avulla oman osaamisen pohdiskelu on helpompi kirjoittaa kauniista ajatuksista konkreettisiksi sanoiksi työnhakupapereihin. Tässä muutama esimerkki näistä työkaluista:

-          Viacharacter.org on testi, jonka avulla voi hahmotella omaa persoonallisuuttasi ja sen toimivuutta erilaisten ihmisten kanssa.

-          Uratavoitteiden purkaminen pienempiin palasiin. Esimerkiksi tiettyyn tutkimusryhmään, hankkeeseen tai kaivokselle harjoittelupaikan saamisen välitavoitteita voivat olla kyseisen paikan somekanavien seurantaan laittaminen, yritysvierailu kyseisessä paikassa ja avoimen työhakemuksen lähettäminen.

-          Muiden urapolkuihin tutustuminen esim. alumni- ja uratilaisuuksien, excujen ja LinkedInin kautta. LinkedInistä voit hakea ihmisiä erilaisilla hakusanoilla ja hahmotella sitä kautta, millaista osaamista kemia on.

Älä jää yksin työnhaun kanssa

Loimun tekemän opiskelijoiden työmarkkinatutkimuksen mukaan Loimun alojen opiskelijat ovat saaneet apua työnhakuun selkeästi eniten omilta kavereiltaan (63 %) ja lähipiiriltään (50 %). Oman ammattiliiton urapalveluita oli hyödyntänyt vain neljännes kyselyyn vastaajista. Yliopiston opintoneuvojilta (26 %), urapalveluista (23 %) ja alumnitilaisuuksista (19 %) apua oli saanut niin ikää noin neljännes.

Apua on helppo pyytää läheisiltä ihmisiltä, joiden kanssa on tekemissä päivittäin. Harva kuitenkaan sairastuessaan luottaa vain googlen diagnoosiin, vaan kääntyy koulutetun lääkärin puoleen. Uskalla kääntyä myös liiton ja yliopiston työnhaun asiantuntijoiden puoleen, kun valmistaudut työnhakuun. Älä tyydy vain unelmointiin ja fantasioihin!

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu auttaa jäseniään työnhaussa esimerkiksi mentoroinnin, työnhakupapereiden sekä LinkedIn-profiilin kommentoinnin ja työpaikkalistausten muodossa. Loimun jäsenenä et jää koskaan yksin työnhaun kanssa!

 Loimu mainos

Teksti: Henri Annila, Loimun järjestöasiantuntija & Suvi Liikkanen, Loimun urapalvelupäällikkö

Tervehdys fukseille: OLuT yhdistää

Tervehdys, fuksi vuosimallia 2017!

Tämän olet varmaan muutaman kerran jo kuullutkin, mutta kerran vielä: onnittelut opiskelupaikastasi! Syksyllä alkaa uusi ja jännä luku elämässäsi, ja haluan toivottaa sinut tervetulleeksi opiskelijaelämään ja sitä myötä mukaan Oulun Luonnontieteilijöiden toimintaan.

Oulun Luonnontieteilijät ry eli tuttavallisemmin ja hupaisammin OLuT on kattojärjestö luonnontieteiden opiskelijoiden ainejärjestöille. OLuT:n jäsenkiltoja on seitsemän – Valenssin lisäksi on Atlas maantieteilijöille, Blanko tietojenkäsittelytieteilijöille, Histoni biokemisteille, Nikoli geologeille, Sigma matemaatikoille sekä fyysikoille ja Syntaksis biologeille. Liittymällä Valenssiin olet siis kätevästi myös OLuT:n jäsen ilman sen kummempia ylimääräisiä kikkailuja.

Tehtävämme on toimia yhdyssiteenä näiden eri alojen opiskelijoiden välillä ja edistää yhteenkuuluvuutta sekä huolehtia luonnontieteiden opiskelijoiden hyvinvoinnista ja edunvalvonnasta. Tehtävät ovat siis paljolti samoja kuin jäsenkilloillakin, porukka vain on isompi ja kirjavampi. Jokaisella jäsenkillalla on myös omat edustajansa OLuT:n hallituksessa. Valenssin OLuT-vastaava, Joel Sipilä, tulee varmasti ainakin tutuksi syksyllä.

Lukukauden alussa järjestämme useammankin fukseille suunnatun tapahtuman, joten tylsää ei tule olemaan: Fuksikisoissa 5.9. sekä Fuksisuunnistuksessa 12.9. pääset leikkimielisesti kisaamaan porukalla ja Fuksisitseillä 4.10. pääset tutustumaan sitseihin, noihin akateemisiin pöytäjuhliin omine sääntöineen ja tapoineen.

Monenmoista muutakin jännää on toki luvassa esimerkiksi futisturnauksen, ekskursion ja alumni-illan muodossa – unohtamatta perinteistä luonnontieteilijöiden jouluristeilyä, jonne järjestämme kyydityksen. Fuksivuoden ajaksi saat itsellesi myös fuksipassin, johon saa kerättyä pisteitä käymällä tapahtumissa ja olemalla aktiivinen. Ahkerimmin fuksipassiin nimmareita keränneet palkitaan vappuna, minkä lisäksi Vuoden fuksi saa luonnollisesti runsain mitoin mainetta ja kunniaa.

OLuT Wappupiknik 2017Kuvassa wapusta selvinneet luonnontieteilijät wappupiknikillä

Ota kaikki ilo irti fuksivuodestasi, ole aktiivinen ja nauti siitä, että kaikki on uutta ja vierasta. Pidä mielessäsi, että opiskelijaelämä on opintojen lisäksi myös uusien ystävien löytämistä ja hauskanpitoa!

PS. Meihin voi tutustua nettisivuillamme (www.olut-ry.fi), Facebookissa (www.facebook.com/OLuT.ry) ja Instagramissa (www.instagram.com/olut.ry/).

 

Toni Sandvik

Puheenjohtaja

Oulun Luonnontieteilijät ry

Loimuavaa joulua sinulle, kemisti!

Vuosi 2017 alkaa olla lopuillaan ja on aika suunnata katse kohti uutta vuotta. Tuopa vuosi 2018 mukanaan sitten huippuja harjoittelumahdollisuuksia, kiinnostavia kesätöitä tai täydellisen gradupaikan, kannattaa niihin kaikkiin valmistautua ajoissa.

Loimussa myös opiskelijajäsenet ovat oikeutettuja kaikkiin liiton tarjoamiin palveluihin. Näihin kuuluvat esimerkiksi urapalvelut, joita kannattaa hyödyntää, kun ensimmäinen kesätyöpaikka tai valmistuminen alkaa häämöttää. Kun työnhaun aloittaminen alkaa tuntua ajankohtaiselta, mutta kiinnostavaa paikkaa ei ole vielä kiikarissa, Loimun somekanavista voi löytyä apua. Työ- ja harjoittelupaikkoja listataan niin LinkedIn-, Facebook- kuin Twitter-sivuillekin. Lisäksi työpaikkoja löytyy Duunitorista ja Monsterista yhteistyösivuiltamme.

Loimun urapalveluihin kuuluvat CV:n, työhakemuksen ja LinkedIn profiilin kommentointipalvelut. Loimun jäsenenä voit luetuttaa työnhakupaperisi ja saada niistä asiantuntijan kommentit sekä suomeksi että englanniksi. Sisältö ja kieliasu on aina hyvä tarkistuttaa jos ei ammattilaisella, niin ainakin kaverin toimesta ennen dokumenttien toimittamista.

Kun työnhakupaperit ovat kunnossa ja kutsu käy työhaastatteluun, ehkä kuumottavimpia kysymyksiä on varmasti se, kuinka paljon sinulle tulisi maksaa. Tätä varten Loimun nettisivuilta löytyy ajantasainen, palkkatutkimuksiin ja soveltuvien liittojen palkkasuosituksiin perustuva keskimääräinen suosituspalkka. Tämä liiton suosittelema palkka on helppo kertoa potentiaaliselle työnantajalle kysyttäessä.

Kun unelmien harjoittelu- tai gradupaikka on jo työsopimuksen allekirjoittamista vaille takataskussa, on vielä mahdollista saada sopimuksesta asiantuntijakommentit. Sopimuksen saa aina pyytää kotiin ja ”nukkua yön yli”. Mikäli sopimuksen sisältö mietityttää, ohjeita hyvän työsopimuksen tekoon löytyy Loimun nettisivuilta tai työsopimuksensa voi lähettää Loimun juristien tarkastettavaksi ennen allekirjoitusta.

Satunnaiseen työttömyyskauteen kannattaa kaiken varalta valmistautua liittymällä työttömyyskassaan. Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen saadakseen on kartutettava työssäoloehto täyteen. Se täyttyy, kun viikkoon on kertynyt vähintään 18 työtuntia 26 viikon ajan. Näin ollen työssäoloehdon saa kerrytettyä jo parin kolmen kesän kesätöillä.

Ennen kuin uusi vuosi uusine tuulineen pääsee vauhtiin, muistetaan levätä ja nauttia joulusta! Siispä hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta teille kaikille!

 LOIMU logo slogan cmyk 1Loimuavin terveisin,

Annastiina Rytkönen

Kampuspromoottori

Loimu ry

Opiskelijan muistilista kesätöihin

Riippumatta alasta voi kesätöitä hyödyntää jokaisen urapolulla.

– Kesätyöt ovat mahtava mahdollisuus verkostoitumiseen ja työnkuviin tutustumiseen, Loimun urapalvelupäällikkö Suvi Liikkanen kommentoi. Alojemme ura-asiantuntija Suvi huomauttaa, että tulevien töiden kannalta jonkinlainen käsitys työstä kyseisellä työnantajalla tai alalla on tärkeää, esimerkiksi teollisuudessa arvostetaan aikaisempaa työskentelyä tuotannossa. Loimun jäsenet voivat olla Suviin yhteydessä liittyen kemian alan työmahdollisuuksiin tai muihin uramietteisiin. Työn­hakuvaiheessa kohdennusapua saa niin CV:n kuin työhakemuksenkin kanssa.

Työsuhteen kiemuroita ei tarvitse ymmärtää yksin!

Työsuhteesta heräävissä kysymyksissä Loimun jäsenet voivat kääntyä liiton edunvalvontatiimin puoleen. Olivatpa kyseessä työsopimuksen kiemurat tai lainopillinen probleema, edunvalvontatiimimme tarjoaa sinulle apuaan. Loimun edunvalvojien yhteystiedot löydät täältä.

LOIMU logo slogan cmyk 1

Jos kuulut johonkin muuhun ammattiliittoon kuin Loimuun, voit kääntyä ongelmatilanteessa oman liittosi edunvalvojien puoleen. Liittoon kuulumattomille opiskelijoille neuvoa on tarjolla Akavan, STTK:n ja SAK:n yhteisestä Kesäduunari-infosta.Kesaduunari info

Kesän kuumin vinkkilista

Kesän loputtua kannattaa kirjata ylös oppimiaan asioita ja päivittää työnhakupaperinsa ajan tasalle, kun asiat ovat vielä tuoreina mielessä. Työkokemuksen kannalta ei haittaa, vaikka työt eivät olisi olleetkaan omalta alalta.

Olemme koonneet käyttöönne kesätyöntekijän kuumimmat vinkit oheiselle listalle. Näiden vinkkien kautta haluamme toivottaa jokaiselle antoisaa kesää - menipä se sitten töiden parissa, opiskeluihin keskittyen tai kuukausien lomasta nauttien. Loimussa pidetään yhtä ja huolehditaan jokaisesta!

 •          Työsopimus kirjallisena. Lue neuvottelupäällikkömme Hannan vinkit työsopimukseesi sivulta tästä.
 •          Palkasta neuvoteltu. Tutkitusti voimakkain palkkakehitys on palkasta neuvotelleilla.
 •          Liitytty työttömyyskassaan. Loimun työttömyyskassaan voi liittyä heti töihin päästyäsi.
 •          Perehdytys hoidettu.
 •          LinkedIn-profiili tehtynä. Seuraava askel on rohkea verkostoituminen.
 •          Tutustuttu alan työehtosopimukseen ja työpaikan luottamusmieheen. Tiedät oikeutesi ja paikallisen edunvalvojasi.
 •          Seuraa työaikaasi ja palkka­kuittejasi.
 •          Lomakorvaukset saatu joko lomana tai rahana.
 •          Tutustuttu työkavereihin. Hyvässä porukassa työt sujuvat, ja LinkedIn-verkostosi kasvaa.
 •          Muistettu kysyä vinkkiä, jos jokin ei ole ollut selvää. Kysymällä oppii!
 •          Opittu uutta! Ja kirjoitettu ylös opittuja asioita – helpottaa LinkedInin ja CV:n päivittämistä.
 •          Nautittu kesästä <3 Koska eihän sitä kokoaikaa voi töitä tehdä.
 •          Pyydetty työtodistus ja suositukset.
 •          Pyydetty suosituksia myös LinkedInissä! CV- ja LinkedIn päivitetty. Mitä opit töissäsi? Paperit heti ajan tasalla tuleviin koitoksiin!

Lisätietoa Loimusta löydät verkkosivuiltamme!

Loimu työttömyyskassa

Teksti: Toni Sairanen ja Henri Annila, Loimun opiskelija-asiamiehet

Haalarimerkit alkaen 1,5e

facebook

IRC-kanava: #valenssi @ IRCNet

Sähköpostilistalle liittyminen tai poistuminen

Kävijätilastoja

Tänään 5

Eilen 27

Tällä viikolla 127

Tässä kuussa 342

Viimeisen vartin aikana sivuilla on käynyt 17 vierasta ja ei rekisteröityneitä käyttäjiä

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjautuminen